לפני כמה שנים, אמא שלי הודיעה שאנחנו הולכים לבקר במקום העבודה שלה. כששמעתי על כך, חשכו עיניי. חשבתי שללכת לעבודה של אמא יכול להיות מאוד משעמם. אמא שלי היא ארכיאולוגית שעובדת בירושלים במקום שנקרא “מנהרות הכותל”. יום אחד, במקום ללכת ללימודים נסעתי איתה לעבודה בירושלים. כשהגענו, רציתי להיכנס לאתר ללא כרטיס – כי הגעתי עם אמא שלי. השומר בכניסה לא נתן לי לעבור, אבל כשאמא שלי אמרה שאני הבן שלה, הוא האיר לנו פנים ונתן לי אור ירוק לעבור אותו ולהיכנס ללא כרטיס.
אתר מנהרות הכותל זה מקום שהרבה אנשים מגיעים אליו לביקורים, אבל אמא שלי עובדת במקומות שעדיין לא פתוחים לתיירים ואני הייתי בין הראשונים שביקרו שם. אמא שלי הסבירה לי שמתחם מנהרות הכותל הוא בעצם מערכת של גשר גדול שנבנה בתקופת בית המקדש השני ואיפשר לכהנים ולעולי רגל להגיע לבית המקדש על הר הבית. בעבודה של אמא שלי, הם חופרים כל הזמן עוד ועוד כדי שהממצאים ישפכו אור על שאלות שיש בנוגע לאירועים בתקופות העתיקות ויעזרו להוציא את האמת ההיסטורית לאור.
הלכתי עם אמא שלי למקום במנהרות הכותל שנקרא “קשת וילסון”. קשת וילסון נבנתה בימי בית המקדש השני ושרדה עד היום ולא התמוטטה אף פעם!! מתחת לקשת וילסון אמא שלי והפועלים שלה מצאו תיאטרון רומי שהחיילים הרומיים בנו בירושלים אחרי שהם החריבו את בית המקדש. כשאני הייתי שם, אמא שלי שנתנה לי לזחול בתעלת ניקוז עתיקה וכשנכנסתי – הכל היה חושך מצרים! אבל עם פנס, יכולתי לראות איך כבר בימי בית המקדש ידעו לבנות מערכת של תעלות מים מרשימות.
האזור של מנהרות הכותל הוא מאוד מרכזי בירושלים – הוא ממש צמוד לכותל המערבי ומתחת להר הבית. בתוך אתר מנהרות הכותל אפשר לראות עתיקות מהמון תקופות, כי בכל התקופות זה היה מקום חשוב ומרכזי בעיר. אני ראיתי שם דברים מתקופת בית המקדש הראשון, בית המקדש השני, מהחיילים הרומיים ומתקופות אחרות. לאור הדברים שראיתי, אני ממליץ לכל מי שמתעניין בהיסטוריה או בירושלים להגיע למקום ולראות בעצמו את הדברים שמצאו שם. זה יכול לשפוך אור על העבר. בסוף, לא היה כל כך משעמם בעבודה עם אמא….
היום כבר פתחו את האזור של קשת וילסון לתיירים, אז אתם יכולים ללכת לראות בעצמכם את המקום שאני הייתי בו ועזרתי לחפור אותו.
אפשר להזמין סיור למנהרות הכותל באתר של “הקרן למורשת הכותל”. סיור עולה 38 שקל למבוגר ו25 לילד.