בס”ד
סטבסקי נקי וצדיק!
הרב קוק נולד בט”ז אלול בגריווה שברוסיה לאחר זמן מה הוא הלך ללמוד בישיבת וולוז’ין, ולאחר מספר שנים הוא היה הרב הראשי של יפו ולאחר מכן הרב הראשי לישראל, והוא נפטר בג’ אלול התרצ”ה.
לרב קוק היו הרבה מידות טובות, ולפנינו סיפור מרתק שממחיש לנו איך לרב קוק היה אכפת מכל יהודי באשר הוא, והוא היה נלחם עד הסוף רק בשביל שלא יקרה עוול ויהודי ייענש ללא צורך.
בליל שבת כ”ג בסיוון התרצ”ג ישבו פ’ חיים ארלוזורוב ורעייתו סימה ארלוזורוב החליטו לצאת ללכת לטייל לאורך הירקון. ועקבו אחריהם 2 אנשים, כדי לרצוח את ארלוזורוב. ולצערנו הצליחו במחשבתם.
תוך זמן לא רב נעצרו מספר חשודים בקשר לרצח ביניהם היו אנשי התנועה הרוויזיוניסטית: אברהם סטבסקי, צבי רוזנבלט, ואבא אחימאיר.
בית המשפט המחוזי זיכה את החשוד צבי רוזנבלאט, ואילו אברהם סטבסקי זוכה רק על ידי השופט היהודי, בעוד ששני השופטים הנותרים, האנגלי והערבי, שישבו עמו על כס המשפט דנוהו למוות. ולאחר מכן חרצו את גזר הדין המר שדינו של אברהם סטבסקי הוא לתלייה.
לרב קוק הגיע מידע סודי כי ידם של שני ערבים ברצח ארלוזורוב, וכי אחד משני הערבים אשר ביצעו את הרצח, אף הודה בכך.
הרב קוק יצא באומץ לב ובעוז רוח, להצלת חייו של סטבסקי החף מפשע. הוא שגר מברק שהופנה “לרבני ישראל, לראשי קהילות ולעסקנים היהודים בכל ארצות הגולה ולעיתונאות”, בו נאמר: “גם סטבסקי נקי וצדיק. הלחמו בכל כוחכם לניצחון הצדק”.
לעומתו, חבר הילדות של הרב יצא נגד הרב ופעל נגדו והוציא נגדו כרוזות וכו..
אך בזכות אומץ ליבו של הרב ונחישותו העצומה בחפותו של הנאשם, פורסם ביום ה’ תמוז התרצ”ד 10 ימים לאחר פסיקת הגזר דין מוות המעוות הזה יצא כרוז הקורא תיגר על “עלילת הדם” הזו. על הכרוז הפומבי חתם הרב קוק ואליו הצטרפו גם הרב איסר זלמן מלצר והרב צבי פסח פרנק.
לשמחתנו, כמו הרבה פעמים עם הרב, הרב קוק הצליח במאבקו ואברהם סטבסקי שוחרר.
יום אחד פנה אברהם סטבסקי לרב קוק, במכתב תודה לרב קוק על שחרורו, ואברהם סטבסקי הודה לרב נרגשות על עזרתו.
שם: מרדכי שמאל רוט כיתה ו’
שם המחנך: הרב אברהם רפאל שליט”א
שם הרכזת: אוריה נגר
שם הת”ת תלמוד תורה הראי”ה
טלפון ומייל: 08-8546842 [email protected]