נחמה ליבוביץ
ביום בהיר בשנת 1956 צלצל הטלפון בבית משפחת ליבוביץ’. על הקו היה דוד בן גוריון, ראש הממשלה הראשון של ישראל.
“פרופ’ נחמה ליבוביץ'”? שאל בן גוריון. ” כן זו נחמה” ענתה פרופ’ ליבוביץ’.
“אני שמח לבשר לך שמדינת ישראל החליטה להעניק לך את פרס ישראל לחינוך ותקבלי אותו ביום העצמאות הקרוב בטקס הענקה בירושלים”.
“אני? מה פתאום פרס? לא עשיתי כלום. בסך הכל אני מלמדת תנ”ך כי זה מה שאני אוהבת וזה מה שמעניין אותי, על מה מגיע לי פרס?” שאלה נחמה בצניעות.
“מגיע לך פרס כי את אישה שעשתה המון למען החינוך בישראל ולימוד התנ”ך בעם ישראל. בזכותך כל אדם יכול לשאול שאלות על התנ”ך והתנ”ך הפך לספר שלומדים יותר ומנסים להבין”, אמר ראש הממשלה.
“אוקיי אדוני ראש ההמשלה, יכול להיות שעשיתי את הדברים האלה אבל עדיין לא מגיע לי לזכות בפרס כ”כ גדול ומכובד” המשיכה נחמה. “אם כבר היה מגיע לאבא שלי שבזכותו כל מה שאני יודעת והוא היה המלמד שלי”.
“מבחינת כל מדינת ישראל זה מגיע לך ואני אסביר למה: כבר כשהיית סטודנטית התחלת ללמד בבתי ספר יהודיים בברלין. לימדת תנ”ך בעברית בלבד. לימדת גם עברית. למדת בבית המדרש הגבוה ליהדות בברלין. ב-1930 קיבלת תואר דוקטור מאוניברסיטת מרבורג. באותה שנה עלית לארץ והתחלת ללמד עברית ותנ”ך בישראל” מוסיף בן גוריון.
“נכון שהייתי מורה לתנ”ך אבל יש הרבה מורים טובים אז מה מיוחד בי שאני ראויה לפרס המכובד הזה?” שואלת נחמה.
“אגיד לך מה מיוחד- רק את המצאת את המשפט “מה קשה לרש”י?” כלומר ניסית להתעמק בפירושים של הפרשנים ובזכות הדפים שהתחלת לפרסם בשנת 1942 הרבה אנשים התחילו ללמוד ולהתעניין בתנ”ך. ה”דפים” וה”עיונים” תורגמו לשפות רבות והגיעו לקהילות יהודיות רבות בכל העולם, עד שבמשך הזמן קובצו ה”עיונים” בצורת חמישה ספרים המקבילים לחמשת חומשי תורה על פי נושאי פרשת השבוע.”
“מה שעשית זה דבר גדול שמגיע עליו פרס” הוסיף ראש הממשלה..
“את יודעת גם שיש משפטים שאמרת שעד היום משפיעים על אנשים בישראל כמו: “צריך להתנהג יפה גם בין ר”ה ליו”כ וגם בין יו”כ לראש השנה”.
“ולכן על פועלך בחקר התנ”ך והפצתו בישראל מגיע לך פרס, פרופ’ ליבוביץ”
נחמה ליבוביץ’ התרגשה מאוד וענתה בצניעות:” אל תקרא לי פרופ’ אלא קרא לי המורה נחמה, זהו התואר היקר לי ביותר וההבדל ביני לבין התלמידים שאני יותר מבוגרת ולמדתי יותר אך כל יום הם מחדשים לי חידושים גם”. אני מודה מאוד על הפרס, הוסיפה.
ואכן ביום העצמאות ה-8 של מדינת ישראל קיבלה נחמה את הפרס. יהי זכרה ברוך!